Hypnose is een staat van geconcentreerde aandacht die zich naar binnen richt. Iedereen kan in hypnose komen mits je gebruik maakt van verbeeldingskracht, concentratie en je intelligentie. Hypnose is een zeer ontspannen fysieke en mentale staat waarbij jij je meer bewust wordt van je eigen lichaam. Dat betekent dat je je snel, makkelijk, plezierig en succesvol kunt veranderen waardoor jij meer ontspannen, prettiger en gezonder gaat leven. Na een hypnosesessie zal je meer controle en zelfvertrouwen krijgen.
Wat veel mensen niet weten is dat hypnose ook een vorm van therapie kan zijn. Op die manier is hypnose nuttig voor iedereen. Wanneer mensen onder hypnose zijn, duiken ze in hun onderbewustzijn. Ze zitten in zichzelf in plaats van in de buitenwereld. Maar eigenlijk zitten we allemaal wel eens in ons onderbewustzijn, vaak zonder dat we er zelf bij stil staan, bijvoorbeeld als we een boek lezen en hier helemaal in op gaan. Wat er dan om je heen gebeurt gaat totaal langs je heen. Dit is een fijn en ontspannen gevoel. Dit gevoel kan ook zelf oproepen worden door middel van zelfhypnose.
Veel mensen denken dat wanneer je in hypnose bent, je geen controle meer hebt. Dit is één van de misverstanden die over hypnose bestaat. Je bent juist meer in controle omdat je geconcentreerder bent en toegang hebt gekregen tot al jouw potentie. Je bent altijd in controle over de situatie. Hypnose is een woord voor een diep ontspannen en geconcentreerde toestand van ons brein. Hypnose is een zeer prettige en rustgevende staat. Dat betekent dat jij optimaal gebruik gaat maken van je kwaliteiten, talent(en) en vaardigheden. Bovendien kan de training steun bieden in een proces van persoonlijke groei. Bijvoorbeeld door het geven van inzicht in de eigen persoonlijkheid en natuurlijke mogelijkheden. Met hypnose komen er positieve veranderingen tot stand. Wat voor het trainen van een fysieke conditie geldt, is even waar als voor het trainen van een mentale conditie. Aspecten als motivatie, concentratie, positieve denkhouding, zelfvertrouwen zijn door mentale training aanzienlijk te verbeteren.
Leer wat het is om je onderbewuste die cadeautjes te geven.
Hypnotherapie
Is een therapievorm die kan worden toegepast bij klachten, problemen en belemmeringen met een sociaal, psychisch en/of psychosomatisch karakter. Ook kan de behandelvorm worden benut bij het verhogen van het eigen vermogen en kwaliteiten. Hypnotherapie gaat er vaak van uit dat klachten en problemen hun oorzaak vinden in het onderbewustzijn, ofwel het aangeleerde gedrag en bijkomende automatische reacties. Omdat de oorzaak in het onderbewuste ligt, is het lastig om de problemen met behulp van een ‘bewuste’ therapievorm aan te pakken
Omdat hypnotherapie bij een grote verscheidenheid aan klachten toegepast wordt, is een exacte therapieduur in zijn algemeenheid niet aan te geven. Een lichte klacht, zonder ‘ernstige’ achtergronden kan in een paar sessies verholpen zijn, soms zelfs in één sessie. De behandelduur van ‘ernstige klachten’ kan wat langer duren. Wel is in dergelijke gevallen vaak spoedig een aanzienlijke verbetering merkbaar. Tussentijdse evaluatie is in dergelijke situaties noodzakelijk.
In hypnotherapie wordt hypnose therapeutisch ingezet. Een hypnotische staat (trance) wordt doelbewust opgewekt als therapeutisch middel. In tegenstelling tot hetgeen tijdens theaterhypnose gebeurt, behoud je altijd de controle over jezelf. In deze therapie leer je op een andere manier dan je gewend bent naar jezelf luisteren. Daardoor kom je dichter bij je onbewuste gevoelens en overtuigingen. Hierdoor ontstaan nieuwe inzichten die je op je eigen manier kunt toepassen in het dagelijks leven om zo je doelen te verwezenlijken.
Bij hypnotherapie veranderen we een ongewenst gedrag in wat gewenst is. Boek een Hypnose sessie om je vrij te breken van het probleem.
Wat is hypnose
Je bent vaker ‘onder hypnose’ dan je denkt! Als je dagdroomt, of misschien opgaat in die ene speciale film of dat boek…
Een dergelijke ervaring wordt een alledaagse of spontane trance genoemd. Prikkels van buitenaf zijn op dat moment even minder voelbaar. Je zet ze als het ware op een zijspoor. Dit type trance (hypnose) wordt gebruikt bij hypnotherapie. Je bent dan echt helemaal met je aandacht bij jezelf en de omgeving is minder belangrijk. Zo ontstaat ruimte om te werken aan de oplossing van het probleem waar je mee gekomen bent.
Trance is een fase tussen waken en slapen in. Je komt daar doordat de hypnotherapeut je met suggesties daarheen begeleidt. In deze toestand komen er vaak beelden uit je onbewuste die je op het goede spoor van een oplossing brengen.
Wat kun je met hypnotherapie aanpakken?
Je kunt met hypnotherapie een breed scala van klachten, problemen of belemmeringen snel en effectief aanpakken. Ook kun je in therapie leren hoe je optimaal gebruik kunt maken van je vermogens en kwaliteiten. Onderstaand volgt een greep uit de vele mogelijkheden. Naast klassieke, neo-klassieke en moderne Ericksoniaanse hypnotherapie maakt de therapeut ook gebruik van NLP-technieken, EMDR, cognitieve gedragstherapie en andere psychotherapeutische technieken.
Angstklachten
Faalangst, diverse angsten, paniekaanvallen, fobieën, dwanghandelingen, algemeen angstig gevoel, angst na een traumatische gebeurtenis.
Spanningsklachten
Algemeen gespannen of angstig gevoel, slaapproblemen, hoofdpijn en migraine, astmatische aandoeningen (beïnvloed door spanning), stress, vermoeidheid, prikkelbaarheid.
Onzekerheid
Onzekerheid in sociaal contact, moeite met grote groepen mensen, onzekerheid in je relatie, moeite om nieuwe contacten aan te gaan, gevoelens van minderwaardigheid, midlife crisis.
Onverwerkte ervaringen
Traumatische ervaringen uit je jeugd, traumatische ervaringen na een misdrijf of ongeval, ingrijpende emotionele gebeurtenissen, hervinden van je emotioneel evenwicht.
Diverse psychische klachten
Burnout problematiek, overspannenheid, slaapproblemen, wisselende stemmingen, prikkelbaarheid, weinig plezier hebben in het leven, somberheid, rouw- en verliesverwerking.
Seksuele klachten
Erectiestoornissen/ impotentie, orgasmestoornissen, voortijdige ejaculatie, vaginisme, verminderd seksueel verlangen, stoornissen rondom de seksuele opwinding.
Ongewenst gedrag (afleren)
Roken (stoppen in 5 sessies), verslavingen, eten/ afvallen, drinken, nagelbijten, telkens weer in hetzelfde gedrag verzanden, steeds weer dezelfde fout maken.
Psychosomatische klachten
Hyperventilatie, hoofdpijn en migraine, prikkelbare darm syndroom (PDS), pijnklachten, lage rugpijn als gevolg van spanning, hoge bloeddruk, bedplassen, slaapproblemen, huidklachten.
Verbeteren van persoonlijk functioneren
Verbeteren van concentratie, verbeteren van doorzettingsvermogen, leren ontspannen, pijnbeheersing (ook bij bevallingen), prestatieverbetering in studie of werk, vergroten en verbeteren van sociale vaardigheden, vergroten van creativiteit, hervinden van zingeving en bezieling, vergroten van inzicht in uw persoonlijkheid of functioneren, grip krijgen op uw emotionele beleving, plezier en enthousiasme hervinden.